lauantai 5. helmikuuta 2011

Runebergin tortut

Usein kuullun käsityksen mukaan runebergintortun kehitti J. L. Runebergin vaimo Fredrika Runeberg, jonka tiedetään tehneen miehelleen vehnäjauhoista, korppujauhoista, keksimuruista ja manteleista omenahillolla ja sokerikuorrutuksella koristeltuja leivoksia. Tarina kertoo, että Runebergillä oli makean nälkä, joten hän pyysi vaimoltaan jotain makeaa, mutta hänellä ei ollut mitään makeata. Fredrika päättikin tehdä leivonnaisen niistä aineksista, mitä hänellä oli. Fredrika Runebergin 1850-luvulta peräisin olevassa reseptikirjassa on kyseisen leivoksen ohje, joka kuitenkin lienee muunnelma alun perin porvoolaisen kondiittorimestarin Lars Asteniuksen 1840-luvulla luomasta tortusta. Näin sannoopi siis Wikipedia..

Tässäpä oisi sitten minun versio kyseisestä tortusta.. :P


 
Ohjeesta tulleepi n.12kpl

250g margariiniä
1½dl sokeria
3kpl kananmunia
2dl vehnäjauhoja
80g mantelijauhetta (1pussi)
6 kpl murskattuja kaurakeksejä (tai riippuu tietenki mitä keksejä käyttää n. 2dl)
2tl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
2tl piparkakkumaustetta
1dl kermaa
1tl karvasmanteliöljyä

Vadelmahilloa
Mansikkatomusokeria
Vettä

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Vatkaa huoneenlämpöinen margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. (Taikina saattaa juoksettua hieman tässä vaiheessa, mutta se ei haittaa. Taikina palautuu normaaliksi lisättyäsi kuivat aineet.) Sekoita joukkoon kuivat aineet, kerma ja karvasmanteliöljy.

Voitele torttuvuoat. (Ja mikkään lakihan ei kiellä tekemästä näitä muffinssivuokiin.) Jaa taikina vuokiin. Paista torttuja 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Sekoita mansikkatomusokeria tilkkaan kylmää vettä. Koristele jäähtyneet tortut vadelmahillolla ja tomusokeri kuorrutteella.

Saletisti natsaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti